PE4KH op zoek naar een plek voor een remote radio

Ik zoek een plek voor een radio op amateur HF banden die ik op afstand kan bedienen, zowel ontvangen als zenden. De ideale plek heeft een aantal eigenschappen:

Een schuur of een garage buiten een woonwijk waar ik wat radiospullen veilig kan neerzetten zou dus ideaal zijn.

Ik wil natuurlijk een passende vergoeding betalen voor de ruimte en de electriciteit.

Waarom zoek ik dit

We wonen in een verder prima huis in een rijtje in de buurt van station Utrecht Overvecht waar alleen relatief veel en sterke stoorbronnen in de buurt zijn. Omdat we niet van plan zijn om op korte termijn te verhuizen wil ik op een andere manier makkelijk radioverbindingen kunnen maken zonder de frustratie dat ik thuis geen zwakke HF signalen kan ontvangen.

Radio-amateurs proberen met eigen middelen verbindingen te maken op de rand van wat mogelijk is. Onder de juiste omstandigheden kunnen radiosignalen via de ionosfeer grote afstanden afleggen. Alleen worden ze dan natuurlijk heel zwak. Veel moderne electronica veroorzaakt stoorsignalen op dezelfde frequenties. Al die stoorsignalen van electronica dichtbij opgeteld kunnen sterker zijn dan het gewenste signaal van ver weg.

Wat moet iemand zich voorstellen bij 100 watt HF vermogen

Dat is een vermogen wat de antenne in gaat. Voor de omgeving van de antenne betekent dat het niet verstandig is de antenne aan te raken of er vlak bij te zijn (minder dan 4 meter). Bij een vertikale antenne zit de meeste energie in het horizontale vlak, dus als deze antenne op een dak staat is het nodig om bij werk op het dak niet met de radio te zenden. Onder het dak is de veldsterkte minder en daarmee de minimale afstand ook kleiner.

Deze 4 meter is gebaseerd op de veilige afstand voor 'ongecontroleerde' personen (niet radio amateurs) in Canada Antenna Safety Distances.

Deze pagina is van Koos van den Hout, bereikbaar via e-mail adres koos+website@idefix.net.